Dags att damma av den här tror jag

Hej hej alla glada.

Satt för mig själv i godan ro och tänkte att det nog är dags att skaka liv i min gamla truckerblogg.  Ja inte för att den bara handlar om lastbilar, men det är ju trots allt det jag är - trucker.

Vad har då hänt sen sist?
Jo mer än jag någonsin kommer att kunna skriva om, men jag ska inte tråka ut er med min livshistoria.
Vad är på G nu då?
Det ska jag däremot mer än gärna berätta om.

Har sedan i januari haft en bekant med mig på jobbet som praktikant. Hon har länge funderat på att ta CE kort och börja köra precis som jag och nu har hon så tagit steget fullt ut.
Praktiken har gått prickfritt och jag kan inte annat än hålla med om att hon kommer att bli en bra lastbilschaffis när hon är klar.Hur som helst, så började vi gemensamt redan i mars att ligga på Arbetsförmedlingen om att det här är nåt bra och att hon ska få utbildningen via dom. Naturligtvis tog det en halv evighet för dom att få tummen ur, och således har hon precis påbörjat det hela.
Ytbildningen arrangerasi i yrkesakademins regi och ska ge deltagarna status som fullvärdiga yrkeschaufförer med yrkeskompetens och allt annat.
Problemet är bara att jag under en längre tid hört allt annat än gott om denna utbildning och nu när min vän börjat där, så har farhågorna besannats.
Det hela funkar så här, att först ska deltagarna genomgå testveckor där de ska göra lite olika tester och dessutom ha lite praktik på en arbetsplats för att känna sig för om yrket är nåt för dom.
Redan den första dagen strulade saker och ting.
Det visade sig att Yrkesakademin (YA) endast har automatväxlade bilar för utbildningen.
I teorin innebär det precis som med personbil att om man kör upp med en sådan så får man också som villkor i körkortet att man endast får framföra denna typ av bilar.
För att komma ifrån detta så kör man bilarnas automatlådor i manuellt läge vilket innebär att man sjuter en liten spak vid ratten åt ena eller andra hållet.
Hokus pokus - manuell växellåda enligt YA
Skitsnack enligt alla andra.
En manuell växellåda på en modern lastbil innebär ett antal moment som man inte kan återskapa med detta förfarande.Dels så har man ju naturligtvis kopplingen, men sen så finns det både hög/låg växel ch splittväxel. Dessa gör att man med endast tre växellägen kan ådstakomma 12 växlare att använda sig av. Manövreringen av dessa sker via två knappar på växelspaken. Det är alltså tre moment som eleverna aldrig får lära sig på ett riktigt sätt.
Det här innebär naturligtvis ett problem då de sen ska ut på en arbetsplats där det med all säkerhet blir fråga om att köra med dessa lägen som de inte kan.
Det här ämnet blev hett då min vän tog upp saken til diskusion redan första dagen alltså.
Hon begärde att få genomföra sin utbildning med riktig manuell växellåda då det kommer att finnas sådana där hon ska arbeta efter avslutad utbildning.
Då blev hon kallad för besvärlig, omständig och lite annat eftersom hon inte kunde nöja sig med det som erbjuds.
Det må ju så vara.
Nästa sak är att den här test perioden ska pågå under tre veckor är tanken.
Under den gångna första veckan har den effektiva tiden varit på sin höjd för att fylla ut 3 dagar och då är det i överkant.
Grejen är den, att YA fakturerar arbetsförmedlingen 5500 kr/ vecka och elev. Självklart vill dom dra ut på det hela så mycket som möjligt, men det är ju vansinne då det är våra skattepengar som betalar det hela.
I går eftermiddag fick dom veta att idag skulle dom komma på morgonen för att få skyddsskor och lite papper inför nästa veckas praktik, och sen var det inget mer idag. Max en timme alltså.
För detta skulle så deltagarna från Sollefteå och Kramfors köra en massa mil enbart för skor och lite papper!
Detta påtalade min vän, och fick då till svar: "Vad gnäller ni för? Ni får ju milersättning"
Som att det skulle försvara förfarandet?
Speciellt då de bara hade ett par timmars lektion, eller vad man ska kalla det, på hela dagen igår.
Helt galet.
Någonstans där rök hon och läraren ihop.
Min vän sa rakt ut att det var "ett jävla lallande" att hålla på så där och då fick läraren frispel och hotade henne att slänga ut henne från kursen.
Kan meddela att arbetsförmedlingen inte tyckte om YAs sätt att hanter det hela. Tyvärr så är det inte upp till den regionala ledningen för arbetsförmedlingen att bestämma vilka som ska sköta utbildningen, då upphandlingen skett på riksnivå.

Ja som ni ser så är det en himla soppa av alltihop och det ska bli intressant att se hur det artar sig.RSS 2.0