Sorglig dag för alla chaffisar.



I dag var det så dags igen. Två döda i olyckor med lastbilar inblandade. Det är tragiskt.
Vi hade en av dessa olyckor här i våra trakter. Det var en dansk tradare som kom över på fel sida och mosade en mötande Volvo.



Nu var det mycket halt på platsen och det var säkert den stora anledningen till att denna olycka hände. Men jag är övertygad att den här lastbilen, precis som de flesta andra utländska, hade på tok för dåliga däck för att köra i halt väglag.
Det är samma visa varje år när halkan kommer smygande. Dessa danksa, polska och baltiska förare har inte en tanke på att det kan vara slirigt.
Varje gång det kommer ett större snöfall på vintern, får ni se bilder i tidningar och TV, där tradare bärgas, står i diket och åker på tvären. I de flesta fall, säkert 85-90 %, är det utländska bilar som visas.
Svenska åkare har i regel ett bättre omdömme och utrustar sina bilar för vinter.
Åkeriet jag jobbar åt lägger t.ex på nya vinterdäck på drivaxeln varje höst. Vi håller på med det för fullt nu på alla ca hundra bilarna.
Tack vare denna enorma satsning, fyra nya däck på varje bil, står våra bilar sällan fast för att det är halt eller snöigt.

Det finns ett förslag lagt för att det ska vara lag på att alla tunga fordon att ha vinterdäck. Kravet idag är bara att det ska vara minst 1,6 mm mönsterdjup. Många av de utländska åkarna har tagit fasta på detta. Ni kan ju jämföra det med att det ska vara minst 3 mm på personbilsdäck.

Det känns tryggt att ha en arbetsgivare som inte tummar på säkerheten. Det är många liv som står på spel.


Kommentarer
Postat av: Lina

+ att dom flesta kör på tok för fort.





Men inte hade ni behövt det, ni är så snälla. BF imån och ingen jäkla bebis som visar tendens till att komma.

2008-10-21 @ 09:01:22
URL: http://dittlivdinaord.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0