Blir nog en följetong om rättsväsendet


Ni kanske läste min lilla berättelse om det som hände Annica då hon skulle vittna mot en biltjuv?
Ja, det var ju lite omtumlande.

Men det är ju långt ifrån det enda som får en att höja på ögonbrynen då det gäller vårt rättsväsende.

Här i Sundsvall har det den senaste tiden pågått ett uppmärksammat fall där en kvinna har blivit våldtagen av sitt ex. Bla användes en batong vid våldtäkten och kvinnan har fått men för livet och har måste opererats för skadorna som uppkom i hennes underliv.
Kvinnan vågade inte göra nåt de första dagarna utan höll sig undan i hemmet tills att smärtorna blev för stora och hon tvingades söka vård.
Personalen på sjukhuset kontaktade polisen och det slutade med att 2 män anhölls misstänkta för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt.
Utredningen och rättegången har fått en hel del mediautrymme och turerna har varit många.
Först satt de båda männen häktade.
Sen släpptes först den ena och sen den andre.
När åtal väcktes häktades den som våldtagit igen medans den andre friades helt från misstankar, och förhandlingarna har pågått några dagar i Sundsvalls Tingsrätt.
I dag kom ett utslag från rätten som fick mig att sätta morgongröten i halsen.

"Åtalad för våldtäkt släpptes fri i dag" lyder rubriken i Sundsvalls Tidning.

Rätten har alltså satt förövaren på fri fot vilket med största sannolikhet tyder på en friande dom.
Det är ju så att man kan bli tokig för mindre.
Kvinnan som blev utsatt för nåt som i mina ögon kan likställas vid tortyr, har alltså pekat ut den här mannen och sagt att det var han och hans kompis som gjorde allt detta hemska mot henne. hon ligger fortfarande på sjukhus. Dels för sina skador men också för svåra psykiska besvär.
Hur i hela frodens dagar kan rätten fria från det.
Visst att det inte finns någon teknisk bevisning förutom den nämnda batongen, men det är ju knappast så att kvinnan gjort detta mot sig, gömt batongen i sitt ex lägenhet och sedan pekat ut honom som nån sorts hämnd. Det borde väl tom den mest nybakade nämndeman i tingsrätten kunna lista ut?

Svenska rättssamhället bygger i på tok för hög grad på okunniga nämndemän som inte alls har tillräckligt hög grad av juridiskt kunnande. Som det funkar nu, kan rättens juristutbildade delegater bli helt nedröstade av nämndemän som går på okunnighet istället för proffesionalism. Det räcker med att en åtalad snyftar tillräckligt mycket för att de ska tycka synd om honom/henne och därmed friar eftersom det ju är synd om han/hon och att denne ångrar sig.
Ja vem fan skulle inte göra det om man riskerade fängelse?
Framför allt så verkar det mycket synd om alla narkomaner i vårt samhälle.
Vilket även gärningsmannen i det här fallet är.
Dessa individer kan tydligen komma undan med vad som helst eftersom det är "synd" om dem som hamnat snett i livet.
I helvete heller?
I de flesta fall så har de fått sina chanser i oräknerligt antal men bara struntat i det och fortsatt på samma väg. Jag kan räkna upp ett antal av de välkända pundarna här på byn som gång efter gång kommit undan fängelsestraff eftersom nån socialtant har vittnat för dem i rätten. Stått där och sagt att de "alltid haft det så svårt och inte förtjänar strängt straff eftersom han nu har bättrat sig och är på rätt väg".
Två dagar senare ser man personen i fråga på byn, hög som ett hus på säkert mer än ett olagligt preparat.

Nä mina damer och herrar.
Det är dags att sluta dalta runt med rötäggen i vårt samhälle.
Visst kan det vara synd om en tonåring som hamnat snett, men en person som i 20 års tid ägnat sig åt knark, inbrott, misshandel och annat, är det knappast synd om längre.
Det är på tiden att lagen gör sitt och tar bort dessa element från våra ungdomar och från våra gator. Se till att de får ordentliga straff där de får chansen att verkligen komma bort från det som gjort att det hamnat där. 2 månaders fängelse för att sedan komma hem till samma kompisgäng är inte rätt sätt. De måste bli rena i kroppen och få möjligheten att ta sig bort. Sätt dem inte på ett fängelse nära hemmet. Sätt dem i en annan del av landet och slussa sedan ut dem igen via arbetsprogram. Min erfarenhet är att många av dessa personer är ganska klipska och arbetsbvilliga, så länge de får vara rena och det är där skon klämmer. Kommer de hem direkt från finkan och träffar det vanliga gänget, så tar det inte många timmar innan de svävar igen.
Det är min fasta övertygelse att det är den vägen som är den enda rätta för att minska trycket på rättsväsendet, kriminalvården och på välfärdssamhället i framtiden.
Narkotikan tynger ner samhället med oöverskådliga vikter och det är inte mängden beslag som tullen gör som påverkar antalet narkomaner. De är vi i samhället som måste göra det oacceptabelt att hålla på med skiten.
I dag är det nästan ok att knarka, åtminstone om man ser på rättens utfall.

Kommentarer
Postat av: Blondiie was here=)

OJojoj stefan lilla!

Husvagns får han ALDRIG in mig i. ALDRIG!!!! SAnna mina ord...

Likadana kepsar har vi allt, å du kan få veta varför=)

Jag var å spelade minigold med han innan vi var tillsammans, och jag VANN den iom jag klådde upp han kraftigt i poäng, så skulle jag få hans, men hans dotter ville inte det så han åpkte å köpte en sådan till mig dagen efter å när jag kom hem låg den så fint där å väntade i brevlådan =)

2009-07-09 @ 11:29:38
URL: http://blondiies.blogg.se/
Postat av: Mikaela - livet som hockeysambo

Hehe ja vi får se, ska pappa med upp den veckan jag kommer ner så kan vi lika gärna ta släpet med oss :)

2009-07-09 @ 13:30:01
URL: http://thisismikaela.blogg.se/
Postat av: Mikaela - livet som hockeysambo

Är det sant? Vore ju superbra isåfall. Men vad ska du ha för pengar för att göra det?

2009-07-09 @ 13:44:07
URL: http://thisismikaela.blogg.se/
Postat av: Ingrid

Håller med helt och hållet, vatten och bröd.....säger jag. Sådana människor har inga känslor för andra bara för att rädda sitt eget skinn

jag undrar om de kan ändra sig se på Svartenbrant en klipsk kille ... men har väl aldrig jobbat i hela sitt liv, en bov ända ut i finger spetsarna.

Har utbildat sig på vår bekostnad och när han äntligen kommer ut vad händer då ... nya brott och in igen...

Stackars kvinna som ligger på sjukhus, vad känner hon nu ? Förövarna får inget straff, nu är det fritt fram att göra om det eller??

Vilken värld vi lev er i.

Kram Ingrid

2009-07-09 @ 19:49:41
URL: http://ingridspotpurri.blogg.se/
Postat av: Anonym

Ja det är hemskt hur det är. Är det inte synd om tjejen som utsatts för detta våld? Man kan soms agt inte ha gjort det mot sig själv. Men på något sätt bygger vårt samhälle på att tycka synd om fel skara. Det är de som gjort brotten det blir synd om. Men även omd et på sätt och vis är det så ska man itne komma undan med vad som helst för den sakens skull. Man måste ta sitt straff för att kunna komma till rätta med mycket.



Men idag vet vi att man kan sparka ihjäl varann och komma undan. Det är inte klokt. Man orkar snart itne bry sig och man hoppas man inte hamnar som offer någon gång för då har man inga rättigheter alls.



Lev väl.

2009-07-10 @ 13:49:24
Postat av: Farbror Gunnar

Vänstervågen som dominerade under lång tid ledde till uppfattningen att det var synd om brottslingarna. Offren glömdes bort.

Brottslingarna skulle behandlas med silkesvantar och bli snälla utan kännbara staff.

Som Stefan skriver är skurkarna ofta i någon mening "smarta" och utnyttjar samhällets dumsnällhet.

2009-07-11 @ 17:41:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0