Vad är det för fel på folk?

Nu var det ett tag sen ni fick nåt matnyttigt här. Men idag kunde jag inte låta bli.
Vi var iväg och vaccinerade lilleman i tisdags.
Ja mot trynfeber alltså.Fick då höra någonting riktigt skrämmande av sköterskan.
Hon berättade att det är extremt många föräldrar som låter bli att vaccinera sina barn på grund av de eventuella bieffekter som själva vaccinet kan ha.
Men snälla!
Vad är bieffekterna då? Här är informationen som går att läsa på bipacksedeln:

Mycket vanliga:
• huvudvärk
• trötthet
• smärta, rodnad, svullnad eller lokal förhårdnad vid injektionsstället
• feber
• muskelvärk, ledvärk.

Vanliga:
• värmekänsla, klåda eller blåmärke vid injektionsstället
• ökad svettning, frossa, influensaliknande symtom
• svullna körtlar i halsen, armhålan eller ljumsken.

Mindre vanliga:
• stickningar eller domningar i händer eller fötter
• sömnighet
• yrsel
• diarré, kräkningar, magont, illamående
• klåda, utslag
• allmän sjukdomskänsla
• sömnlöshet.

Av det jag kan läsa mig till finns det ingen av dessa biverkningar som är farliga annat än om man har några speciella defekter eller sjukdomar.
Så varför i hela friden är folk så rädda?
Då de ska ta med sig barnen utomlands så är det ju minsann inga bekymmer att släpa med ungarna till BVC, köra ner dom på en stol och blåhålla armen på dom tills att sprutan är tagen.Vaccinet mot H1N1 influensan tillverkas av samma leverantör som de flesta vacciner som är vanliga i vår svenska sjukvård. Många av dessa sörjor har dessutom precis samma beståndsdelar förutom att man har tillsatt olika virusstammar beroende på vad vaccinet ska hjälpa mot.

Är det så jäkla enkelt att människor idag är på tok för bekväma av sig?
Vill dom bara inte måsta vara hemma från jobbet och VABa en dag för att barnen har feber efter sprutan?
Nä, det vill jag ändå inte tro om folk.
Den största anledningen tror jag är alla förbannade tidningsmurvlar som går igång på feta rubriker för att sälja lösnummer.
De smaskar mer än gärna upp löpsedlar med texter som "Svårt sjuk av vaccin" eller "Vaccinet höll på att ta mitt liv"
Naturligtvis får många stora skälvan av sådana rubriker och bestämmer sig på stört för att det är farligt att vaccinera sig. För väldigt få bryr sig om att kolla upp bakgrunden och verkligen läsa själva artikeln. Att den första rubriken grundade sig på att ett barn fick hög feber och den andra på att någon fick yrsel och snubblade i trappan får de aldrig veta.
I själva verket är det som regel endast muskelvärk eller feber i något dygn som är den allra vanligaste biverkningen och i princip den enda för en i övrigt frisk människa.

Varför då denna upprördhet över att folk inte vill vaccinera sig själva och sina barn?

Jo det ska jag tala om för er.

Själva influensan i sig är inte det primära för att man ska vaccinera sig. Visst, om man tillhör någon av riskgrupperna så kan den vara farlig och naturligtvis ska man då vara försiktig. Men för oss andra så är det följdsjukdomarna som är allvarligast. Vanliga följder av influensan är nämligen lunginflammation och öroninflammation.
Lunginflammation är som de flesta vet en dödlig sjukdom om den får pågå utan behandling.
Botemedlet mot dessa båda sjukdomar är ju antibiotika.
Så om nu en väldans massa människor låter bli att vaccinera sig och därmed kanske får influensan och därefter någon av följdsjukdomarna, så riskerar vi att få väldigt mycket människor där ute som måste äta antibiotika.
Som många säkert redan känner till så är antibiotika för det första en mycket miljöfarlig substans och dessutom finns det en risk för att det kommer fram en hel del resistenta bakterier ut denna våg av medicinering.
Där har ni den största faran med att folk inte tar sin spruta.Jag tänker knalla upp på vaccinationscentralen så fort den öppnar för oss friska, och ta min spruta och eventuella biverkning som den sanna patriot jag är. För jag vill då inte vara med och bidra till att vårt vackra land blir förgiftat av både avfall och bacillusker.

Kommentarer
Postat av: N I L M A

haha, ja men jag måste ju vara nöjd för att tycka det är roligt med bloggandet och blogg.se når inte upp till mina önskemål! :)det är bara bra här, hur är det med dig?kram

2009-11-12 @ 20:26:55
URL: http://nilma.myshowroom.se
Postat av: Stefan Falkelind

Jag tycker också att man ska vaccinera sig. Jag har själv gjort det.

2009-11-14 @ 16:53:27
URL: http://falkelind.blogg.se/
Postat av: Farbror Gunnar

Klok som en bok är du. Trams med förhagor om vaccin.

2009-11-14 @ 21:32:02
Postat av: Blondiie was here=)

jag VÄGRAR vaccinera mina barn då jag läst mycket om det, läkarna som tagit fram vacinet vägrar ta vaccinet, läkemedelsbolaget som tagit fram det har avsagt sig allt ansvar för det.....

jag har massa information om du vill äsa som har riktiga källanvisningar, men snälla döm ine oss som int vacccinerara oss =(

2009-11-16 @ 19:36:43
URL: http://blondiies.blogg.se/
Postat av: Lenitha

Jag tror att en stor del handlar om att det inte finns tillräckligt med information om vaccinet.

De säger att det är noga utprövat men vet inte om det behövs en eller två doser?

Idag stod det dessutom i tidningen att de drar tillbaka uttalandet om att små barn ska vaccineras.

Det är så okonsekvent.Mig är det ju lugnt för, jag har ju fått min beskärda del och det är äntligen helt över, men när det hela tiden står olika saker så skulle jag också tveka över att vaccinera mina barn.Är allt bra annars? ;)Kram

2009-11-17 @ 10:23:16
URL: http://guldiwa.blogg.se/
Postat av: Lotta

Det finns för närvarande mycket begränsad klinisk erfarenhet av Pandemrix (H1N1) (se Farmakodynamik) hos friska vuxna i åldern 18-60 år och ingen klinisk erfarenhet från användning hos äldre, barn eller ungdomar. Vid beslut om att använda Pandemrix (H1N1) i var och en av nedanstående åldersgrupper bör hänsyn tas till omfattningen av de tillgängliga kliniska data som finns för en beredning av vaccinet med H5N1-antigen och sjukdomsbilden för den aktuella influensapandemin. (taget från fass)Tillägg till detta är att det ska finnas direkt beredskap ifall man får en allergisk reaktion. Detta är något som inte finns, således utesluter man vaccination om man vet med sig att man reagerat tidigare. DET är felet på folk.

2009-11-17 @ 11:21:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0