Lömskt

21 november och inte en snöflinga ute.
Knappt det är minusgrader så att det kan bli några ens.
Eller...inte i luften åtminstone. Marken verkar vara riktigt kall åtminstone om man ser till rådande väglag ute.
Egentligen är det väl inte så illa på dagarna då solen skiner och trafiken håller värmen på vägbanan, men i de skuggiga partierna är det inte helt tillförlitligt.
Där kommer tjuvhalkan som ett brev på posten och man får vara alert för att inte bli överraskad.
Tyvärr är inte alla med på noterna och drattar på ändan eller hamnar på sidan om vägen.

Jag har inget emot att snön lyser med sin fråånvaro, men det kunde gott få slå om nu och bli en sådär 10 minus och ett par decimeter vitt på backen. Då vet man i alla fall vad man kan förvänta sig och det är lättare att köra därefter.
Idag såg jag flera som hade det lite kämpigt. Framför allt nu på kvällen då jag åkte hem från styrelsemötet. Det hade då krupit ner under nollan och vägarna var helt täckt med frosthalka. Den är lömsk den rackaren.
Oftast går det ju bra om man anpassar farten och har bra däck, men det finns tillfällen då den är fruktansvärd, framför allt om man har 20 hjul på bilen som tillsammans skapar en förvånansfärt stor yta mot den hala asfalten. Borde ju inte vara några bekymmer kanske ni tycker, men kruxet är att det sitter bara vinterdäck på 4 av dom.
På lastbilar får man nämligen inte ha dubbdäck.
Nu skulle det iofs inte göra nån skillnad, då dessa dubb med all säkerhet skulle vara borta efter bara en arbetsdag på grund av den extrema belastningen.
Ok att vi inte har dubbdäck.
Sen är det så att det är i regel bara på drivaxeln som det sitter däck med vintermönster. Det gör liksom ingen större skillnad på de övriga hjulen. Ok att det ska vara bra med mönster, men greppet blir inte annorlunda direkt bara för att det sitter vinterdäck där.
Det sitter i regel bara rulldäck från boggien och bakåt.
Det gör att oavsett hur duktig chaufför det än sitter bakom ratten, så är han maktlös då det bär iväg.
Vikten och hjulytan ger samma effekt som vintermönster på hjulen.
Men det finns en sak som ställer den logiken på ända.
Friktionen.
Samtidigt som friktionen är det som skapar greppet mot den hala vägen, så är den ochså den störst boven vid halkolyckor med lastbilar.
Friktionen gör att däcken blir varma.
På is blir det därför samma effekt som skridskor har på en hockeyrink. Den smälter isen och "smörjer" vägen under hjulen.
Är det snö och kallt så är det ingen fara för då greppar hjulen, men is och frosthalka kan förstöra dagen för en totalt.


Kommentarer
Postat av: Stefan Falkelind

Ja det är otroligt att det inte kommit snö än. Speciellt här uppe. Men jag är glad så länge snön är borta.

2011-11-24 @ 23:08:49
URL: http://stefanfalkelind.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0