SKYMNINGSLÄGE Del 1

 
 
 
 
"skymningsläge
 
den korta tidsram då ett samhällshot, yttre eller inre, kan observeras gå från hot till faktiska skadeeffekter"
 
Ingen har väl missat att vår omvärld blir allt mer spänd och obstinat. Efter att vi i många år i det närmaste kunnat se en framtid i fred och samförstånd, har de senaste årens utveckling med händelser som den arabiska våren och inte minst Rysslands allt  mer aggressiva hållning, fått Europas ledare att vakna.
Sverige, med en lång historia av naivitet inför yttre hot, har för en gångs skull varit på tårna och fått igång en upprustning av vår sedan 20 år starkt nedmonterade krigsorganisation.
Det är ett dyrt och tidskrävande arbete och Försvaret ska fortfarande samsas om statsfinanserna med allt annat. Inga förändringar där. Men dagens svenska militära organisation är en operativt duglig organisation. Om man jämför med försvaret på 60-70 talet då det var en jättedrake med enorma resurser, men tveksam operativ förmåga, så är det idag en effektivare och många gånger mer potent militärmakt. 
Framför allt är det den militära ledningen som idag består av riktiga soldater som faktiskt deltagit i väpnad strid, sett krigets fasor och förtjänat sina medaljer och utmärkelser på fältet. Inte som under kalla krigets dagar, då ledningen bestod av skrivbordsgeneraler som hade förtjänsttecken för lång och trogen tjänst på sin höjd. 
Denna stridsvana som jag nämner, har våra officerare och soldater fått genom att Sverige varit ytterst delaktig i mängder av internationella insatser ända sedan kriget i forna Jugoslavien i början av 90-talet. Svenska officerare är idag ansedda som ytters kompetenta och våra soldater gör ett utmärkt jobb i alla miljöer. Detta ger naturligtvis avtryck i det egna, nationella försvaret. 
Tillsammans med några av världens bästa vapensystem, väger detta upp den saknade numerären på många plan. Naturligtvis måste styrkorna utökas mångfalt om det ska kunna göra någon verklig nytta, men det kommer sakta men säkert. Under tiden gör försvarsledningen i samarbete med FMV och civila aktörer, ett hästjobb i att så långt det är möjligt öka förmågan och kapaciteten. 
 
De närmaste åren händer det mycket på både den materiella och numerära förmågan, då nya vapenplattformar såsom Gripen E, ubåten A 26 mm, tas i bruk samtidigt som en ny form av värnplikt ska ge ett ökat tillskott på manskapssidan.
 
Även det civila samhället har så smått börjat fått upp ögonen. 
Efter att civilförsvaret som organisation de senaste 15-20 åren i det närmaste upphört att existera, har det nu så smått börjat röra på sig igen. 
MSB(Myndigheten för sammhällsskydd och beredskap) har i viss mån åter börjat sd över möjligheterna till beredskapslager och skyddsrummens status. 
För någon vecka sedan gick man även ut med ett brev till landets samtliga kommuner, om att även dessa ska börja se över sin beredskap för ofred. Något som i det närmaste glömts bort sedan kalla krigets slut.
 
Sverige är idag långt ifrån rustat för väpnad konflikt, såväl militärt som civilt, men med hårt jobb och en mycket högre grad av upplysning till det civila samhället, borde vi inom några år åtminstone kunna vara förberedda på en konflikt utan att vara totalt överraskade om det händer.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0